torstai 7. helmikuuta 2013

FIFA 13 Arvostelu





Deja vu...


Harrastan ja seuraan jalkapalloa, joten luonnollisesti ostin EA Sportsin jalkapallosimulaation pari päivää  julkaisun jälkeen. Pari viikkoa myöhemmin pelasin ystäväni kanssa peliä vastakkain, mutta jokin tuntui oudolta pelatessamme, emme vain tienneet mikä. Pelattuamme yhden puoliajan saimme selville totuuden: olimme pelanneet FIFA 12:ta oudoksuen ainoastaan erilaisia valikoita. Tämä kertoo karua kieltä EA Sportsin tämän vuoden hittiurheilupelin eroista edeltäjäänsä.

Aloittaessa FIFA:n pelaamisen ensimmäisen eron huomaa latausvalikoista: odottaessasi pelin latautumista sinulle annetaan erilaisia tehtäviä suoritettavaksi, esim. osu 4 maalitauluun max. 9 yrityksellä. Päästyäsi tehtävän läpi tarpeeksi hyvillä pisteillä, saat vaikeamman tehtävän seuraavalla kerralla suoritettavaksi.Mielestäni tämä uudistus on selvä edistys vanhaan latausvalikkoon, jossa kuljetit pallon vain  maalia päin ja lauoit. Latausvalikko on myös yksi niistä harvoista asioista, mikä erottaa uuden ja vanhan potkupallopelin.

Musiikki tietenkin riippuu mielipiteestä, mutta itseäni FIFA 13 soundtrack ei mielyttänyt ollenkaan.
Se on techno-musiikkia, poppia ja hiphoppia, jonka voisin kestää, jos laulaja ja sanoitukset olisivat hyviä, mutta laulujen sanat ovat suurimmaksi osaksi käsittämätöntä potaskaa. Mutta kun musiikki loppuu ja pelaajasi astuvat kentälle et voi muuta kun ihailla äänimaailmaa: Kannattajat laulavat ja hurraavat , kuulet pallon liikkumisen ja pelaajien ohjeet toisilleen.

"First Touch Control on ihan hyvä uudistus, mutta pääuudistukseksi se kuulostaa mitättömältä:"
Pelaaminen tuntuu muutenkin erittäin mukavalta, itse en keksi paljoa valitettavaa: pelaajien reagoimis-herkkyys ohjaimen komentoihin on sopiva, peli tuntuu realistiselta ja sulavalta ottamatta huomioon paria pientä bugia ja selostajien kommentit kuulostavat joka vuosi aidommilta. Yleisön voisi saada pikkasen elävämmäksi, mutta sen lisäksi en löydä muuta valitettavaa kuin kaikki muutkin FIFA 12:en omistajat: sen pelituntuma on liian samanlainen kuin edeltäjänsä.  EA:n hehkuttama uusi First Touch Control on ihan hyvä uudistus, mutta pääuudistukseksi se kuulostaa mitättömältä, ja sitä se onkin: eron huomaa hyvin harvoin.

"Kentät näyttävät hyviltä, samoin pelaajat ja stadionit."
Grafiikatkin ovat hyvin vaikeat erottaa vanhasta pelistä, ainakin kun ei vertaa niitä vierekkäin. Kentät näyttävät hyviltä, samoin pelaajat ja stadionit, mutta onko niissä paljon edistystä FIFA 12:een verrattuna? Mielestäni ei.

En sano että FIFA 13 on huono peli, mutta jokaisen pelin ostoa miettivän pitäisi esittää itselleen  kysymyksen: Onko järkevää maksaa kuusikymmentä euroa pelistä, joka on muutamaa uudistusta  lukuunottamatta melkein sama peli kuin viimevuotinen?
En suosittele viimevuotisen pelin omistajille, mutta jos olet FIFA 11:en omistaja, uskon että et tule pettymään.


8.5/10 (Erittäin Hyvä)
Grafiikat   9
Musiikki  7.5
Pelattavuus   8.5
Pelinesittely   8





2 kommenttia:

  1. älä vertaa peliä fifa kahteetoista. vertaa tätä peliä vaikka Pessiin. fifa on täydellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On luonnollista verrata uutta urheilupeliä edeltäjäänsä sillä silloinhan näet kuinka paljon peliä on kehitetty viimevuotisesta...

      Poista

Hae arvosteluita ja muita tekstejä